Fotodagboek gluten- en lactosevrij dieet
In blok 3 van het tweede jaar kregen wij de opdracht om gedurende twee dagen volledig gluten en lactosevrij te eten. In dit fotodagboek zal ik u meenemen tijdens deze dagen. Ik zal recepten delen, tips geven en ook mijn nutrienteninname zal getoond worden. Hieronder kunt u per maaltijdmoment zien wat ik gegeten heb tijdens deze 2 dagen. In onderstaande stuk zal ik meer ingaan op overige opdrachten en tips.
Nutrienteninname
De bedoeling was dat ik van beide dagen mijn inname en behoefte met elkaar zal vergelijken. In onderstaande tabel zijn deze gegevens te lezen.
Voedingsstoffen |
Dag 1 |
Dag 2 |
Aanbeveling |
Energie |
2006 kcal |
2313 kcal |
2195 kcal |
Eiwit |
79.5 gram |
82.5 gram |
54,8-137 gram |
Koolhydraten |
246.5 gram |
262.5 gram |
219.5-384 gram |
Vet |
71.1 gram |
98.4 gram |
48.8-97.6 gram |
Ijzer |
9.8 mg |
11 mg |
13-15 mg |
Calcium |
910 mg |
664 mg |
730-1000 mg |
Vitamine B12 |
3.25 ug |
0.79 ug |
2.8 ug |
Jodium |
111 ug |
191 ug |
150 ug |
Wanneer de voedingsinname wordt vergeleken met de voedingsbehoefte, valt op dat deze redelijk overeenkomen. Zeker wanneer het gemiddelde van 2 dagen genomen wordt, zijn er geen deficiënties zichtbaar.
Praktische tips:
Geef 3 praktische adviezen die je kunt geven aan je cliënt als hij/zij moet gaan starten met een glutenvrij dieet.
- Bak uw eigen brood, dit scheelt in kosten en is vaak lekkerder dan brood uit de winkel
- Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon, kijk hierbij vooral naar wat u wel mag hebben. Zo is het makkelijker vol te houden.
- Zoek naar recepten en tussendoortjes op internet. Vaak kunt u aangeven dat het glutenvrij moet zijn. voedingscentrum heeft ook een lijst met glutenvrije producten.
Geeft 3 praktische adviezen die je kunt geven aan een kind als hij/zij moet gaan starten met een glutenvrij dieet.
- Zorg dat de ouders met het kind mee-eten, zo is het makkelijker vol te houden
- Zorg voor een trommeltje met lekkers op school, wanneer iemand jarig is en gaat trakteren mag je iets uit het trommeltje pakken
- Bak samen met mama/papa je eigen glutenvrije koekjes. Zo kun je toch wat lekkers eten als anderen dat ook doen.
Geef 3 praktische adviezen die je zou geven aan je cliënt als hij/zij moet gaan starten met een lactosevrij dieet.
- Zorg voor genoeg inname van calcium door het nemen van bijvoorbeeld sojamelk. Ook is er sinasappelsap met toegevoegde calcium op de markt. Dit is erg belangrijk voor uw botten.
- Beleg uw brood met goudse kaas, dit bevat wel calcium maar geen lactose
- Wanneer u de smaak van sojamelk niet lekker vindt, of eens wilt varieren, kunt u ervoor kiezen om verse vruchten erdoorheen te doen en het in smoothievorm te drinken
Geef 3 praktische adviezen die je zou geven aan de vader of moeder van een kindje (van 8 maanden) als het kindje moet starten met een lactosevrij dieet.
- Dezelfde tips als voor een volwassenen gelden ook voor kinderen
Reflectie:
Ik vond de twee dagen niet lastig. Er zijn veel varianten te vinden die je gewoon kunt eten. Verder vind ik het altijd al leuk om vers te koken, zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes. Dit kwam nu goed uit. Deze pakjes bevatten vaak toegevoegd tarwe waardoor het niet glutenvrij is.
Ik heb deze twee dagen bij mijn oma gekookt, zij heeft coeliakie en was wel benieuwd naar nieuwe recepten. Op deze manier was het niet alleen voor mij nuttig, maar kon ik ook gelijk in de praktijk het een en ander toepassen.
Een nadeel aan het dieet vond ik dat de producten erg duur zijn. Wanneer je dit dieet voor altijd moet volgen lijkt het me vanwege die reden moeilijker vol te houden. Een alternatief daarvoor is het bakken van je eigen brood, dit scheelt al in de kosten.