Fotodagboek gluten- en lactosevrij dieet

 

In blok 3 van het tweede jaar kregen wij de opdracht om gedurende twee dagen volledig gluten en lactosevrij te eten. In dit fotodagboek zal ik u meenemen tijdens deze dagen. Ik zal recepten delen, tips geven en ook mijn nutrienteninname zal getoond worden. Hieronder kunt u per maaltijdmoment zien wat ik gegeten heb tijdens deze 2 dagen. In onderstaande stuk zal ik meer ingaan op overige opdrachten en tips. 

Nutrienteninname

De bedoeling was dat ik van beide dagen mijn inname en behoefte met elkaar zal vergelijken. In onderstaande tabel zijn deze gegevens te lezen. 

               

 

 

Voedingsstoffen

 

Dag 1

 

Dag 2

 

Aanbeveling

Energie

2006 kcal

2313 kcal

2195 kcal

Eiwit

79.5 gram

82.5 gram

54,8-137 gram

Koolhydraten

246.5 gram

262.5 gram

219.5-384 gram

Vet

71.1 gram

98.4 gram

48.8-97.6 gram

Ijzer

9.8 mg

11 mg

13-15 mg

Calcium

910 mg

664 mg

730-1000 mg

Vitamine B12

3.25 ug

0.79 ug

2.8 ug

Jodium

111 ug

191 ug

150 ug

Wanneer de voedingsinname wordt vergeleken met de voedingsbehoefte, valt op dat deze redelijk overeenkomen. Zeker wanneer het gemiddelde van 2 dagen genomen wordt, zijn er geen deficiënties zichtbaar. 

Praktische tips:

Geef 3 praktische adviezen die je kunt geven aan je cliënt als hij/zij moet gaan starten met een glutenvrij dieet.

-       Bak uw eigen brood, dit scheelt in kosten en is vaak lekkerder dan brood uit de winkel

-       Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon, kijk hierbij vooral naar wat u wel mag hebben. Zo is het makkelijker vol te houden.

-       Zoek naar recepten en tussendoortjes op internet. Vaak kunt u aangeven dat het glutenvrij moet zijn. voedingscentrum heeft ook een lijst met glutenvrije producten.

Geeft 3 praktische adviezen die je kunt geven aan een kind als hij/zij moet gaan starten met een glutenvrij dieet.

-       Zorg dat de ouders met het kind mee-eten, zo is het makkelijker vol te houden

-       Zorg voor een trommeltje met lekkers op school, wanneer iemand jarig is en gaat trakteren mag je iets uit het trommeltje pakken

-       Bak samen met mama/papa je eigen glutenvrije koekjes. Zo kun je toch wat lekkers eten als anderen dat ook doen.

Geef 3 praktische adviezen die je zou geven aan je cliënt als hij/zij moet gaan starten met een lactosevrij dieet.

-       Zorg voor genoeg inname van calcium door het nemen van bijvoorbeeld sojamelk. Ook is er sinasappelsap met toegevoegde calcium op de markt. Dit is erg belangrijk voor uw botten.

-       Beleg uw brood met goudse kaas, dit bevat wel calcium maar geen lactose

-       Wanneer u de smaak van sojamelk niet lekker vindt, of eens wilt varieren, kunt u ervoor kiezen om verse vruchten erdoorheen te doen en het in smoothievorm te drinken

Geef 3 praktische adviezen die je zou geven aan de vader of moeder van een kindje (van 8 maanden) als het kindje moet starten met een lactosevrij dieet.

-       Dezelfde tips als voor een volwassenen gelden ook voor kinderen

Reflectie:

Ik vond de twee dagen niet lastig. Er zijn veel varianten te vinden die je gewoon kunt eten. Verder vind ik het altijd al leuk om vers te koken, zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes. Dit kwam nu goed uit. Deze pakjes bevatten vaak toegevoegd tarwe waardoor het niet glutenvrij is.

Ik heb deze twee dagen bij mijn oma gekookt, zij heeft coeliakie en was wel benieuwd naar nieuwe recepten. Op deze manier was het niet alleen voor mij nuttig, maar kon ik ook gelijk in de praktijk het een en ander toepassen.

Een nadeel aan het dieet vond ik dat de producten erg duur zijn. Wanneer je dit dieet voor altijd moet volgen lijkt het me vanwege die reden moeilijker vol te houden. Een alternatief daarvoor is het bakken van je eigen brood, dit scheelt al in de kosten. 

 

Produkten

De dranken noem ik hier even apart. Ik drink namelijk vrijwel heel de dag door water en groene thee. Maar in het kader van deze opdracht heb ik ook een ander product geprobeerd: namelijk sinaasappelsap met toegevoegde calcium. Ik vond dit product lekker, en niet heel anders smaken dan normaal. Ik...
Als ontbijt nam ik vandaag 2 glutenvrije broodjes, deze zijn erg smaakvol en daarom prima te gebruiken als ontbijt. Verder zag mijn ontbijt er als volgt uit: - 2 broodjes met margarine (1x jam, 1x kipfilet) - 1 glas (250 ml) met toegevoegde calcium - 1 grote mok (250 ml) thee  Dit ontbijt was...
Vandaag bestond mijn lunch uit een zelfgemaakte maaltijdsalade. Ik had redelijk veel pasta gekocht, dus besloot een deel hiervan te gebruiken voor een pastasalade. De ingredienten hiervoor waren: -        50 gram kipfilet gegrild -       100...
Mijn diner op dag 1 bestond uit aardappelen, groente en vlees. Hier hoeft niet veel aan gewijzigd te worden in vergelijking met een maaltijd die ik nuttig wanneer ik geen gluten- en lactosevrij hoef te eten. Mijn diner bestond vandaag uit: - 200 gram rode kool met appel - 4 opscheplepels gekookte...
Ik heb vandaag een aantal tussendoortjes genomen.  ochtend: 1 appel middag: zelfgemaakte chips Ingredienten: 2 aardappelen, 1 eetlepel olijfolie, kruiden naar smaak.  Bereiding: in plakjes snijden, uitleggen op de bakplaat, olie en kruiden toevoegen, 20 minuten in een voorverwarmde oven...
Als lunch nam ik op dag 1, 3 glutenvrije broodjes. Ik was op school waardoor het lastiger was om een uitgebreide lunch klaar te maken. Ik nam het volgende: - 3 glutenvrije broodjes - 3x margarine -2x hagelslag, 1x kipfilet
Als avondeten nam ik vandaag een zelfgemaakte pasta. Ik gebruikte hiervoor:  - glutenvrije pasta (75 gram) - 1/2 courgette - 75 gram gekookte ham - tomatensaus (zelfgemaakt)   Dit is een recept wat ik vaker maak, normaal gebruik ik hier gewone pasta voor. Het smaakt met glutenvrije pasta...
De tussendoortjes op dag 2 waren:  Ochtend: Glutenvrije stroopwafel Middag: 75 gram gemengde noten Avond: Smoothie als op dag 1